Bevált és innovatív informatikai megoldások európai vállalatok számára
marketplace webinar article
News & Events

B2B webshop: hatékonyság és nyereségmaximalizálás

B2B webshop – miért kellene másként tekintenünk rá, mint a B2C szektorban fellelhető megoldásokra? A válasz egyszerű: mert a megrendelésekkel kapcsolatos B2B hatékonyságnövelés és nyereségmaximalizálás más megközelítést és más eszköztárat igényel, mint a B2C. Az Infinite Marketplace megoldása éppen ezért hoz kiváló eredményeket, mert éppen azt hozza, amire egy B2B kereskedési platformnak hoznia kell. Nézzük a B2B kereskedések legfontosabb ismérveit!

Az üzleti eredmények, a legfőbb KPI-ok javítása – és végső soron a profit növelése – természetesen nemcsak a B2B (business-to-business) szegmens számára kívánatos. Valamennyi üzleti szereplő ebbe az irányba törekszik.

Ezért akár azt is gondolhatnánk, hogy egy kiválóan megépített, a megfelelő funkciókkal ellátott B2C webshop minden megoldással rendelkezik, amelyre egy B2B – pl. FMCG – nagykereskedőnek szüksége lehet a megrendelésekkel kapcsolatos eredményeinek javításához.

Számos B2B szereplő gondolja ugyanakkor ennek az ellenkezőjét is: nincs szükség B2C megoldásokra, B2B piacon elég a legszárazabb funkcionalitásra szorítkozni, nem kell semmi fölösleges “tupír” és “flancolás” – a sok papírmunka pedig ebben a szektorban elengedhetetlen. Ez szerencsére nincs így.

Mi a megoldás? Érdemes külön B2B webáruházban gondolkodni, vagy nem?

A megoldás – ahogy számos alkalommal – ebben az esetben is az “arany középút”. Az alábbiakban mindössze a legfontosabb szempontokra térünk ki, amelyeket mindenképpen érdemes figyelembe venni, amikor B2B webáruházról gondolkodunk.

1. A megfelelően felépített B2B webáruház tekintettel
van az üzleti partnerkapcsolatok jellegére, fontosságára

Egy a maihoz hasonló válságkorszakban – amikor a hirtelen változás inkább szabály, mintsem anomália – egy B2B cégnek sincs nagyobb értéke, mint a hosszú távú, minőségi partnerkapcsolatok. Ezt mindenképpen célszerű észben tartani az online értékesítés, a B2B webshop megépítése során: a cél a jó üzleti kapcsolat hosszútávú megtartása, soha nem a rövidtávú nyerészkedés lesz (ez máris egészen más, mint számos B2C példa esetében).

2. A B2B partnereket – a beszállítót és a megrendelőt
– bonyolultabb szerződéses kapcsolat köti össze,
mint amilyen egy B2C ügylet során létrejön

Ezt nem ignorálhatja egy B2B webhsop: ma már specifikus integrációk képesek segíteni a megrendelési folyamatok gördülékenységét és pontosságát azzal, hogy a papírmunka nagy részét automatizálttá teszi. Ez kevesebb hibázási lehetőséggel, mindig naprakész, könnyen elérhető adatokkal és gyorsabb ügymenettel jár.

Azok a cégek, amelyek már alkalmaznak megfelelő integrációkat, mind a megrendelésekkel kapcsolatos munka, mind a visszáru mennyiségét szemmel jól látható mértékben csökkentették.

3. A B2B partnercéget is emberek alkotják, akik számára fontos,
hogy milyen folyamaton mennek keresztül a megrendelés során

Minden döntéshozó – cégvezető, menedzser és tulajdonos – érdeke, hogy a megrendelő partnerek komfortosan érezzék magukat a megrendelés összeállítása közben – és az átvételkor se érje őket csalódás a megrendelési folyamat esetleges kétértelműségei miatt. Az optimális hatás eléréséhez a két kulcsszó: “gördülékeny” és “egyértelmű”.

Ez azt jelenti, hogy a felhasználói út (más néven: user journey) és a felhasználói élmény (más néven: UX, user experience) kialakítása ugyanolyan fontos egy B2B webshopban, mint egy B2C online áruházban.

A B2B megrendelő tudja, hogy mit és mennyit szeretne vásárolni – és rendszeresen visszatér

Egy jól elhelyezett, megfelelően kezelt promóciós panel természetesen ösztönözheti a partnert további vásárlásra (ahogyan ez az Infinite Marketplace  bevezetése után szinte mindig megerősítést nyer), ugyanakkor egy jó B2B webáruház a hangsúlyt a partner szokásos tételeinek és mennyiségeinek minél könnyebb elérésére, a megrendelés minél gördülékenyebb lebonyolítására fekteti.

A hosszútávú, minőségi üzleti kapcsolatban mindkét fél érdeke a stabil szükségletek minél magától értetődőbb, folyamatos kiszolgálása – minden más lehetőség erre épül rá.

Érdeklik a további részletek? Regisztráljon webinárunkra!

Megannyi részlet vár még kibontásra, önnek pedig konkrét kérdései is lennének a B2B webshop kapcsán?

Akkor hallgassa meg tapasztalt szakértői nk, Nagy Ákos és Győri Péter előadását a B2B online áruházak trendjeiről, sajátos szempontrendszeréről, valamint az Infinite Marketplace platformról, és tegye föl kérdéseit élőben!

Ismerd meg szakértőinket,
Nagy Ákost és Győri Pétert!

Nagy Akos

Ákos – az Infinite magyarországi partnerének; a VTMA Informatika Kft. ügyvezetője – elsősorban az EDI- és PKI-megoldások terén szerzett átfogó tapasztalatot. Ügyféllistáján olyan cégeket találunk, mint az Auchan és a Tesco, így kiválóan ismeri a B2B Marketplace komplex IT-infrastruktúrán belüli megvalósításának problémáit.


Peter Gyori
Péter – az Infinite hazai értékesítési igazgatója – az IT-megoldások és a B2B-folyamatok integrációja terén tölt be vezető szerepet. Szakterülete a tranzakciók optimalizálása és a kereskedelmi kapcsolatok automatizálása, valamint a költségek és a tranzakciós idők csökkentése.